Chronische pijnrevalidatie

Wat is chronische pijn?

Als iemand al maanden of jaren pijn in de nek, rug, armen of benen heeft, noemen we dat chronische pijn. In veel gevallen wordt er geen oorzaak meer gevonden als de pijn al zolang aanwezig is. Vaak is er al van alles geprobeerd maar ondanks deze behandeling zijn de klachten niet verdwenen. Omdat veel dagelijkse activiteiten niet meer lukken, gaan psycho-sociale factoren steeds meer een rol spelen. Het wordt dan steeds moeilijker om nog positief ingesteld te zijn.

Voor wie is de pijnrevalidatie-groep?

De pijnrevalidatie-groep is er voor mensen met chronische pijn in het bewegingsapparaat (spieren, botten, pezen en gewrichten). Ondervindt u problemen in uw dagelijks leven, door de pijn? Wilt u, ondanks uw pijn, weer vitaler en actiever worden? gedurende de revalidatie werkt u aan de balans tussen belasting en belastbaarheid. U leert hoe u invloed kunt uitoefenen op de factoren die uw pijn verergeren of verminderen.

Pijneducatie

Uit onderzoek blijkt dat patiënten vaker herstellen en minder pijn hebben als ze begrijpen hoe pijn ontstaat. Pijneducatie zorgt ervoor dat belemmeringen voor de start van actieve revalidatie verdwijnen. Het geven van goede informatie over fysiologie van pijn is dus essensieel en de basis voor een succesvolle revalidatie van patiënten met chronische pijn.

Training

...