Oefentherapie bij Parkinson

Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen uiteenlopende klachten hebben. Voor niemand zijn alle symptomen exact hetzelfde. Veel voorkomende klachten zijn

  • tremoren (beven)
  • rigiditeit (stijfheid van de spieren)
  • bradykinesie (trager worden van bewegingen)
  • houdings- en evenwichtsproblemen.

Vaak beginnen deze symptomen aan één zijde van het lichaam waarna deze zich uitbreiden naar de andere lichaamshelft.

Deze bekende klachten worden vaak voorafgegaan door verminderde reuk, obstipatie, depressie en slaapstoornissen. Deze klachten zijn echter zo aspecifiek dat de diagnose Parkinson in dit stadium zelden wordt gesteld. Daarnaast kan Parkinson zich uiten met andere klachten zoals trager denken en verandering van seksuele behoeften. De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening.

De verschijnselen van de ziekte kunnen verminderd worden met behulp van medicijnen. Maar er bestaan nog geen medicijnen die de ziekte van Parkinson genezen of vertragen. Naast behandeling met medicijnen kan oefentherapie (of fysiotherapie) helpen bij het blijven uitvoeren van de activiteiten van het dagelijks leven. Parkinson heeft geen invloed op de lengte van leven, maar wel op de kwaliteit ervan. De therapie richt zich dan ook op onderhoud en verbetering van de kwaliteit van het leven met Parkinson.