Fit ondanks kanker

Wat is oncologische fysiotherapie

conditie,
spierversterking,
coördinatie en balans

Eén op de drie Nederlanders krijgt in zijn/haar leven te maken met kanker. De behandeling van kanker bestaat vaak uit een combinatie
van chirurgie (een operatie), radiotherapie (bestralingen), chemotherapie, hormoontherapie en/of immunotherapie. Deze therapievormen kunnen ook nadelige effecten met zich meebrengen. Men kan dan denken aan lichamelijke en psychische problemen. Wanneer lichamelijke klachten, zoals (chronische) vermoeidheid, conditieverlies en pijn behandeld worden door de oncologische fysiotherapeut, heeft dit een positief effect op de klachten en op de kwaliteit van leven.

Wat biedt Joined Care

Joined Care biedt u de gelegenheid om individuele begeleiding en/of groepstherapie te volgen. Allereerst zal er een uitgebreide intake
plaats vinden. Aan de hand van het klachtenbeeld en uw wensen zal een behandeltraject worden besproken. Een oncologisch fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

  • advies en informatie
  • verminderen van bewegingsbeperkingen
  • verbeteren van kracht en coördinatie
  • ademhalingsoefeningen
  • ontspanningsoefeningen
  • pijnvermindering
  • verminderen van vermoeidheidsklachten
  • verbeteren van kwaliteit van leven
  • re-integratie in het arbeidsproces

U heeft de mogelijkheid om in een kleine groep te trainen in de oefenzaal. U krijgt dan een trainingsschema dat specifiek op u is afgestemd. Tijdens deze training wordt gebruik gemaakt van fitness apparatuur en/of klein oefenmateriaal. De aandacht is vooral gericht op conditie, spierversterking, coördinatie en balans.

Behandelfase

In de behandelfase is alles gericht op het medisch bestrijden van kanker. In deze fase is het van belang om actief te blijven. De fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van spanningsklachten en beperken van het verlies van conditie en lichamelijke functies.

Herstelfase:

In de herstelfase wordt de medische behandeling afgerond. In dit stadium is het dus belangrijk dat er voorwaarden geschapen worden voor het hervatten van een zo normaal mogelijk leven. U kunt, onder begeleiding, beginnen met sporten. De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het verbeteren van lenigheid, kracht, coördinatie en conditie.

De palliatieve fase

In de palliatieve fase is kans op genezing niet meer mogelijk. Deze periode kan weken tot jaren duren. Fysiotherapeutische behandeling is gericht op zo lang mogelijk actief te leven en een goede kwaliteit van leven.

De terminale fase

In de terminale fase wordt duidelijk dat het levenseinde nadert. De fysiotherapeut kanhelpen bij het zoeken naar een comfortabele houdingen. Spanning en pijnklachten kunnen worden verminderd met ontspanningsoefeningen.

Vergoeding

Veel verzekeraars vergoeden de kosten van oncologische revalidatie al. In 2010 is de nieuwe richtlijn Oncologische Revalidatie gepubliceerd en is de behandeling Oncologische Revalidatie opgenomen in de basisverzekering. Na beëindigen van de behandeling kunt u in onze oefenzaal blijven trainen onder begeleiding. Uit recente onderzoeken blijkt dat fysieke training onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeut zeer goede resultaten geeft.

Door wie wordt u begeleid

U wordt begeleid door een oncologische fysiotherapeut. Zij heeft specifieke scholing gevolgd en ervaring opgedaan in het begeleiden van patiënten met kanker.

Aanmelding

U kunt zich met verwijzing van een (huis)arts aanmelden. Dit kan telefonisch of via het aanmeldformulier.